Etiketter

söndag 7 november 2010

Kuopio

Idag spenderade jag min lediga dag i Kuopio, med barnens mormor. Vi var på museum och åt gott på coffee house.

Först var vi till ett hembygdsmuseum, eller nåt ditåt. Det var en läkares gamla hus i originalskick från 1850-talet, med tidsmatchande möbler från bland annat den finländska författaren Minna Canths hem. Allt var i gott skick och huset var till och med uppvärmt på gammalt sätt, med husets kakelugnar som alla var varma när vi kom dit. På väggarna hängde gamla presidenter, författare och tidigare familjer som bott i huset, i tavelformat förstås. I ett rum fanns en instruktionsvideo till hur man bygger en traditionell rökbastu.

Sedan gick vi till Kuopios konstmuseum. Fick beskåda målningar av Ferdinand von Wright, Albert Edelfeldt och Juho Rissanen. (Lägg namnen på minnet om du inte vill göra dig till åtlöje på fastlandet)
På tapeten var (alltså bokstavligen) verk av Pauno Pohjolainen. Flera meter i bredd och höjd stora konstverk och skulpturer med temat trä, och så klart det finska mörkret. Min favorit av hans verk var en tavla som täckte en hel vägg, säkert 4x6 m, som han hade kladdat fullt med vit, svart och blodröd tjock färg. Tvärs över tavlan hade han fäst en hel svartmålad tall. Riktigt häftigt. Är du intresserad kan du titta här.

Annars, ikväll ser jag på The Shawshank Redemption, nuvarande 1a på IMDb's top 250 lista. Då får man inte ha den osedd.

That's it. Godnatt sen då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar